Prema najnovijim rezultatima istraživanja ukoliko jedete pečurke redovno smanjujete rizik od pojave depresije. U novoj studiji učestvovalo je više od 24. 000 osoba i pregledani su njihovi rezultati o ishrani.

 

Istrživanje koje je trajalo i nekoliko decenija pokazalo je da oni kojii su izbjegavali da jedu pečurke imali su veću sklonist ka depresiji. ” Studija pokazuje sve veću listu mogućih zdravstvenih koristi od konzumiranja pečuraka” – naveo je vođa projekta doktor Džošua Muscat. Istraživači smatraju da je ovo posljedica antiinflamatornog dejstva koje imaju gljive.

 

” Pečurke su najveći prehrambeni izvor aminokiseline koju ljudi mogu da sintetizuju ” – kaže doktor. Takođe, već je poznato da kalijum koji postoji u bijelim pečurkama dovodi do smanjenja anksioznosti. Međutim, treba navesti da istraživači nisu razlikovali vrste gljiva, pa nisu još uvijek utvrdili koja je najbolja za smanjenje mentalnih bolesti.