Jednostavan recept kako da sami napravite domaće kiselo mlijeko.

Nikad nije bilo lakše napraviti domaće kiselo mlijeko!

Sastojci:

mlijeko 1,5 l
kisela pavlaka 3 kašike

Kako pripremiti:

Vrlo jednostavan način za pripremu najkvalitetnijeg kiselog mlijeka. Sve što je potrebno je domaće mlijeko koje se skuha. Od litra i po odvojite 2 dl u neku posudu da se hladi. Gledajte da ga što prije ohladite ili sa ledom ili hladnom vodom jer mora brže da se ohladi od ostataka mlijeka. U mlako skoro hladno dodajte tri kašike vršne kisele pavlake i dobro sjedinite. Mlijeko koje vam je u šerpi sipajte u staklene tegle. Dvije velike i jednu malu.

Kada se mlijeko prohladi da možete malić držati ravno osam sekundi, a da se ne izgorite to je ta temperatura. Bude toplo, ali ne i vrelo. U malu teglu stavite dvije supene kašike pavlake sa mlijekom i lagano promješajte. Preostalo rasporedite u obije velike tegle. Tegle stavite u rernu na 60 stepeni 30 minuta. Ugasite rernu i tako ostavite da prenoći. Sutradan stavite u frižider na dva sata i to je to. Izuzetno kiselo mlijeko. Prijatno vam!