NEODOLJIVA TUNEL TORTA – JEDNOM KAD JE PROBATE NEĆETE JE MOĆI ZABORAVITI! FANTAZIJA ZA SVAČIJI UKUS!

Predivna, kremasta i naprosto neodoljiva! Ova fantastična tunel torta oduševit će svakog pa čak i one sa najistančanijim ukusom. Nezaboravna je jednom kad se proba pa se pripremite na svakodnevne riječi hvale i oduševljenja poslije serviranja!

Potrebno:

6 kom jaja

6 kašika šećera, glatkog brašna

3 kašike kakaa u prahu

na vršak noži soli

2 kašikice pecilnog praška

100 ml mlijeka

100 ml ulja

Krema:

500 grama nektarina

kesica vanilin šećera

2 kašike limunovog soka

250 ml slatkog vrhnja

50 grama šećera

6 listova želatine

2 nektarine

3 kašike soka od breskvi

Za premaz:

3 kašike marmelade od marelica

4 kašike slatkog vrhnja

100 grama bijele čokolade za kuhanje

+ 50 grama tamne čokolade za kuhanje – dekoracija

Postupak:

Ugrijte rernu na 180 stepeni

Namažite maslacem kalup za kuglof i pobrašnite, žumanjke i bjeljanke odvojite pa napravite čvrst snijeg od bjeljanaka i soli, kremasto izradite žumanjke i šećer pa promiješajte odvojeno pecilni prašak, brašno i kakao i prosijte. Dodajte mlijeko u žumanjke, pa ulje, promiješano brašno i izmiješajte.

Dodajte potom i snijeg od bjeljanaka i izmiješajte metlicom

Izlijte u kalup tijesto, poravnajte pa pecite oko 30 min. Kad se ispeče, ostavite još oko 15 min u ugašenoj ali otvorenoj rerni. Nakon toga izvadite i ohladite pa istresite na radnu površinu i odrežite 1cm biskvita.

Vratite u kalup gornji dio i nožem i kašikom vadite tijesto iz biskvita kako biste dobili tunel. Sa svih strana biskvit treba bit debljine 1 cm

Ogulite nektarine, odvojite koštice i narežite. Izmiksajte ih sa šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Namočite listove želatine u hladnoj vodi a slatko vrhnje čvrsto izradite.

Ocijedite želatinu i rastopite na laganoj vatri ali prethodno je izmiješajte sa 2 kašike pirea i onda s ostatkom. Dodajte pireu slatko vrhnje i breskvin sok pa izmiješajte metlicom

Ogulite 2 nektarine i narežite na kriške pa filujte nadubljeni biskvit kremom a poprijeko stavite kriške nektarina.

Prerežite na 2 dijela izrezano dno od kore pa prebacite u kalup.Ostavite da odstoji preko noći u frižideru

Premažite zagrijanom marmeladom i okolo premažite otopljenom bijelom čokoladom sa vrhnjem

Naribajte tamnu čokoladu i ukrasite