NEMLIJEČNE NAMIRNICE KOJE ĆE VAM OBEZBIJEDITI POTREBAN KALCIJ -za one koji nisu ljubitelji mliječnih proizvoda!

Kalcij održava zdrave kosti i zube, tosigurava da vaši mišići, nervi i ćelije  funkcionišu ispravno. Odraslim osobama treba oko 1.000 miligrama dnevno, što je jednako sa tri čaše mlijeka, ali ako niste njegov ljubitelj ,postoji mnogo nemliječnih proizvoda sa visokim udjelom kalcija koji će vam osigurati potrebnu količinu . To su :
Raštika
Kalcij: 268 miligrama  jedna šolja
Bogata je još i vitaminom A, supstancom koja pomaže da sačuvate vid oštrim. Tradicionalno se kuha sa maslacem i masnim mesom, ali je možete skuhati i sa bijelim lukom i maslinovim uljem .
Brokula
Kalcij: 86 miligrama 2 šolje (sirove brokule)
Osim kalcija, brokula sadrži gotovo dvostruko više vitamina C od same narandže. Naime prehrana bogata brokulom može pomoći u  smanjenju  rizika  od nekih vrsta raka, kao što je rak debelog crijeva, i  mokraćnog mjehura.
Kelj
Kalcij: 101 miligram  1 šolja ( sirovog kelja)
Ova namirnica ima: samo 30 kalorija po obroku, te obezbjeđuje dnevne unos vitamina C, te dvostruki preporučeni dnevni unos vitamina A. Još pruža i snažnu dozu vitamina K, nutrijenta koji pomaže u grušanju krvi.

kalcij
Smokve
Kalcij: 121 miligram  pola šolje (suhih smokvi)
Osim kalcija, smokve obiluju vlaknima i kalijem i magnezijem, koji tijelo koristi u više od 300 biomehaničkih reakcija, a najznačajnije su održavanje funkcije mišića te jačanje kostiju.
Narandže
Kalcij: 74 miligrama  jedna velika narandža
Pored toga što su  narandže veoma  bogate vitaminom C koji jača imuni sistem,  takođe su niskokalorične i prepune antioksidanasa.