Vjerovatnoo vas svaki mjesec zaboli glava kada vam stignu računi za struju. Nekad i ne znate kako ste baš toliko potrošili ali računi samo rastu. Evo nekoliko trikova kako da smanjite svoje račune za struju i tako uštedite novac.

 

Mašina za veš – uštedite 10%

Mašina za veš potroši jedan do dva kilovat-sata, a obično radi tri sata. Sa uključivanjem svakog drugog dana, mjesečno potroši od 45 do 90 kilovat-sati. Ukoliko želite da uštedite struju na pranju veša, uključujte je poslije ponoći, nemojte da koristite pretpranje za bijeli veš i koristite kraće programe.

 

Grijanje – uštedite 45%

Grejanje, ali i hlađenje stana spada u najveće izdatke kada je u pitanju potrošnja električne energije. Jedan od najefikasnijih načina da održavate željenu temperaturu jeste dobra izolacija. Dodatna termoizolacija će smanjiti potrošnju struje od 25 do 60 odsto. Takođe, ako se grijete na struju, izaberite ona tijela koja imaju termostat.

 

Bojler – uštedite 10%

Za jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kilovat-sata, a na mjesečnom nivou (ako svaki dan radi po 2,5 sati) potroši 150 kilovat-sati. Da biste uštedili na toploj vodi, podesite termostat na bojleru između 50 i 60 stepeni Celzijusovih. Umjesto kupanja u punoj kadi, tuširajte se, na taj način se smanjuje potrošnja i vode i struje.