Neko voće i povrće možete da jedete sa korom samo je bitno da je dobro operete. Na taj način ćete zadržati više hranljivih suptstanci.
Većina ljudi guli voče i povrće i baca koru u smeće. Na taj naćin prave velike greške jer upravo u kori su najvrijednije supstance.

 

Lubenica

Kora od lubenice može itekako da se iskoristi. Jednostavno je isjeckajte, stavite u blender, dodajte sok od limuna i pomorandže i dobićete osvježavajuće piće. Možda niste znali, ali kora od lubenice je bogata vitaminom C i vitaminom B.

Krastavac

Dobro opran krastavac sa korom, može da se isječe za salatu, nema potrebe da ga ljuštite. Ukoliko ipak želite da oljuštite krastavac, koru nemojte bacati. Ona je bogata vitaminom K , koji je odličan za kosti. Koru možete iskoristiti i za lice kao masku.

Kora od pomorandže

U pomorandžinoj kori su pronađeni neverovatno hranljivi sastojci. Pogotovo onaj bijeli dio, koji ima gorak ukus. On sadrži herperidin, fitonutrient, koji smanjuje nivo holesterola u krvi, krvni pritisak, i upale.

Brokoli

Svaki djelić ovog povrća može da se iskoristi. Brokoli je bogat beta karotenom i antioksidansima, kao i folatom, i veoma je ukusan.