Molekularni Biolog Gordan Lauc član savjeta hrvatske vlade za nauku na svom Facebook profilu podijelio je svoj stav o tome kako se najefikasnije zaštiti od korona virusa tokom zime u zatvorenim prostorijama. Naime , ovaj naučnik tvrdi da je važno povećati vlažnost vazduha u prostorijama.

 

Njegov post prenosimo u cijelosti: 
” Tri su važna razloga zašto tokom zime morate aktivno ovlaživati vazduh u prostorijama:
1) Suhi vazduh inaktivira vašu mukoznu barijeru (koja prekriva unutrašnjost nosa i usta, prim. aut.) koja je prva linija odbrane protiv respiratorinih virusa
2) U suh vazduhu virus duže ostaje lebdjeti u vazduhu;
3) U suhom vazduhu virus duže preživljava
Inače upravo sam danas saznao (hvala Tomislav Katić) da u Hrvatskoj “Pravilnik o zaštiti na radu za mjesta rada” (NN 105/20), članak 23. stavka 4 preporučuje relativnu vlažnost od 40 do 60 posto.
Naše mame i bake su znale da je važno ovlaživati vazduh, ali mi smo izgleda na to zaboravili, jer se ove preporuke ne pridržava skoro niko. Vraća nam se hladnije vrijeme, što znači da će vazduh u prostorima koji se griju ponovo biti previše suh. Jako je puno zaraženih oko nas, a vlaženjem vazduha možete značajno umanjiti rizik od prenosa virusa”, poručio je Lauc.