Napravite posnu pogaču koja nije samo ukusna nego je i dekorativna.

Potrebno vam je:

400 ml mlake vode
20 g kvasca
1 kašičica šećera
50 ml maslinovog ulja
malo soli
650 g brašna

Priprema

U mlakoj vodi stavite kvasac, dodajte šećer i ostavite da nadođe , zatim dodajte brašno, ulje so i zamijesite tijesto. Ostavite da nadođe pa ponovo zamijesite. Tijesto podijelite na 12 loptica. Ostao je dio tijesta koji će vam trebati za sredinu. Obradite loptice, pa ih pokrijte folijom da malo odmore, nekih 5-6 minuta. Loptice razvijte u dužinu 10-12 cm, širine 8 cm, pa pola isjecite na 12 trakica do pola tijesta.

Prvu traku malo uvijte, sledeće tri uvijte u kiku, pa sledeću samo uvijte, pa kika i tako redom. Od gornjeg dijela napravite kiflu na dole da dobijete dio kikice koja uvija kiflu. Pleh prečnika 24-26 cm obložite pek papirom, pa redajte tijesto u krug. Druge manje loptice takođe razvijte duguljasto, pa isjecite na što tanje trake do pola tijesta i uvijte kiflu.

Kifle redajte ispod prethodnih kiflica. U sredinu stavite malu kuglicu, a oko nje malu kikicu koju napravite od tijesta. Pokrijte da poraste, pa je premažite uljem i pospite sjemenkama i krupnom solju. Pecite na 200°C oko 50 minuta.