Fenomenalan bolonjeze soso odlično se slaže uz tjestenine, zapečeni krompir ili rižoto. Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
pola kg mljevenog mesa
jedna glavica crvenog luka
dvije srednje vel. mrkve
jedna tikcica
3 čehna bijelog luka
pola litra pasirane rajčice
biljna mast
ulje
so, biber, origano i peršun

Na malo ulja izdinstajte crveni luk isječen u kockice, dodajte mu mljeveno meso i pirjate dok meso ne dobije sivkastu boju, zatim dodajte isjeckanu tikvicu, mrkvi i b. luk. Po potrebi dolite malo vode i posolite. Izmješajte pa dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte tako sve zajedno oko pola sata uz povremeno mješanje. U zavisnosti dali želite gušći i ređi sos kuhajte duže od pola sata za gušći. Na karaju dodajte ostale začine, origano, peršun i biber.
Predlažemo da sosom prelite skuhane makarone ili šapegete i naribare parmezana…mm njmm…prijatno!