NAPOLEONI SA BIJELOM ČOKOLADOM – poslastica koja će vas iznova oduševiti svojom ukusnom kremom!

Poslatica vrijedna truda, isprobajte je – napoleoni sa bijelom čokoladom!

 
KREMA OD JAGODA i ČOKOLADE
200 ml mlijeka
200 ml pirea od jagoda
100 ml šećera
1 prstohvat soli
1 na vrh noža bibera
3 žumanceta
100 ml škroba
4 kašika maslac
50 g bijele čokolade
1 kašika želatina u prahu
3 kašike vode
100 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
KREMA OD BIJELE ČOKOLADE I SIRA
100 g bijele čokolade
100 g krem sira
200 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
TIJESTO
400 g lisnatog tijesta
DEKORACIJA
50 gr bijele čokolade
18 kom jagoda
6 listića  mente(po želji)
Način pripreme:

Pomiješajte mlijeko, pire od jagoda, biber, so i pola količine šećera i stavite da se kuha. Žumance umutite sa škrobom i drugom polovicom šećera . Kad mlijeko počne kuhati, pola tekućine prelijte preko žumanaca uz stalno miješanje. Žumance spojite sa ostatkom mlijeka i nastavite kuhati  par minuta dok se ne zgusne. Pazite da ne iskipi!
U vruću kremu umutite maslac. Nakon 10 min. u kremu dodajte rastopljenu bijelu čokoladu .
Želatinu prelijte s tri kašike vode i ostavite da nabubri. Kad  nabubri otopite je i dodajte u malo ohlađenu kremu. Dobro izmiješajte i ostavite na hlađenju preko noći da se krema stisne . Ohlađenu kremu umutite i polako dodajte istučeno vrhnje.
Krem sir umiksajte i dodajte mu istopljenu bijelu čokoladu. Ostavite da se smjesa ohladi i u to dodajte umućeno vrhnje za šlag.
Tijesto potanko razvaljajte i sijecite krugove dimenzije 7 cm. Tijesto pecite u protvanu obloženom pek papirom . Preko tijesta stavite još jedan pek papir i manji protvan koji će ga pritisnuti dok se peče. Ovo je nužno da se tijesto ne napuše tokom pečenja.
Pecite do 15 min na 200°C. Nakon 10 minuta maknite onaj gornji protvan i papir da bi slojevi tijesta dobili laganu boju.
Kolač slažite prvo sloj tijesta, kremu od sira i čokolade, sloj tijesta, kremu od jagoda i na kraj opet sloj tijesta.
Za dekoraciju očistite jagode i umočite ih u istopljenu bijelu čokoladu. Odmah ih zalijepite na najgornji sloj tijesta. Po želji dodajte listiće mente.