Svakog proljeća krtice naseljavaju dvorišta i livade i traže svoju omiljenu hranu odnosno crve. Krtice izgledom podsjećaju na malo veće miševe. Iako ne nanose štetu biljkama, ipak u potrazi za hranom, iz svojih hodnika počnu izbacivati zemlju, te tako nastaju mala brašca zemlje, poznata kao krtičnjaci.

 

Iako se u poljoprivrednim apotekama mogu naći sredstva koja tjeraju krtice, savjetujemo vam da ipak pribjegnete prirodnim rješenjima.Metoda s vodom – Potrebno je uveče zgaziti sve krtičnjake i tokom jutra provjeriti koji su krtičnjaci aktivni. Šlauf gurnuti u najveći aktivni krtičnjak i pustiti mlaz vode da teče najmanje 20 minuta.

 

Mirisi -Ricinusovo ulje ima miris koje krtice ne podnose. Dovoljno je pomiješati 3 kašike ricinusovog ulja sa 1l vode i tu smjesu prospete po krtičnjaku, a možete natopiti komad krpe i gurnuti u aktivan krtičnjak. Krtice ne podnose ni miris limuna. Komad krpe ili vate se namoči u sok od limuna i gurne u krtičnjak. Takođe, kora od limuna se može ubaciti u hodnik.