NAJZDRAVIJI DORUČAK NA SVIJETU – mršajte zdravo i lagano !

Zob i njena vlakna  poput kaše i pahuljica mnogo su zdrava, ali i vrlo dostupna hrana. Ako ste mislili da se zobena kaša jede samo za doručak, prevarili ste se. Ona se može miješati sa gotovo svim jelima, kao prilog ili  dodatak kuhanom povrću ili salati te u  razne slatke verzije. Razlozi zašto da svaki dan konzumirate zobenu kašu:

Siti ste duže: Vlakna sadržana u zobenoj kaši djeluju tako što povećavaju volumen određene količine u našem probavnom sistemu, zbog čega ste  nakon zobene kaše  duže vremena siti. Pored toga, zbog vlaknima stimuliše probavu i pokretač je metabolizma te je idealna hrana za sve one koji žele da smršaju.

Snižava holesterol:  zobena kaša ima ulogu vezivanja masnoća za sebe i tako snižava razinu lošeg holesterola u krvi. Na taj način i štiti zdravlje krvnih sudova i  srca i smanjuje rizik od nastanka moždanog i  srčanog udara.

Snižava pritisak: Od svih jela koja stabilizuju pritisak, zobena kaša je jedna od najefikasnijih namirnica. Djelotvorni sastojak zobene kaše je lignan, biljno vlakno, a studije dokazuju da redovnom konzumacijom može da se snizi krvni pritisak i do 30 %. Takođe smanjuje rizik od raka.