Doživotni predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito sahranjen je na veliki srpski praznik ali i na dan Trećeg srpskog ustanka koji je vodio Dragoljub Draža Mihajlović na Ravnoj gori 8 maja. Njegova sahrana nije mogla da prođe bez tajni i misterija. Naime, najveća tajna je bila šta se zapravo nalazi u kovčegu koji je bio izložen u sadašnjoj zgradi Skupštine Srbije i prekriven zastavom Jugoslavije sa petokrakom.

 

Čitavu misteriju oko sahrane koja je okupila najveći broj svjetskih državljanja ikada a jednom mjestu otvorio je svojevremeno dr Obren Đorđević nekadašnji načelnik SDB Srbije.On je, naime tada izneo da telo Josipa Broza Tita nije nikada bilo u kovčegu, već da se tamo nalazio pijesak.

 

“Kada je Josip Broz Tito umro, pojedini članovi Predsjedništva SFRJ, prije svega Stevan Doronjski i Stane Dolanc, željeli su da ga balsamuju i stave u mauzolej, kakav ima Lenjin na Crvenom trgu. Titovo tijelo, međutim bilo je puno raznih lijekova, pa je počelo prerano da se raspada i širi oko sebe neugodan miris. Iz medicinskih i higijenskih razloga, prije svega Dolanc, Mikulić i Doronjski odlučili su da se sahrana izvrši bez njegovog tijela. U kovčegu koji je bio izložen u Saveznoj Skupštini, nalazio se pijesak,” rekao je ranije za srpske medije Đorđević, koji je tako razotkrio sve misterije.