NAJJEDNOSTAVNIJA TORTA SA PANNA COTOM I PRELIVOM OD VOĆA – lagan i kremast desert koji dvodi do ludila !

Ovaj desert je tako poželjan jer nije mnogo sladak nego je zapravo pravo osvježenje. poseban šmek mu daje preliv od tri vrste voća.
Sastojci za 4 osobe :

400 gr Petit Beurre keksa
200 gr maslaca
1 Panna cotta u prahu
500 ml mlijeka
15 gr šećera
20 gr kupina
20 gr malina
30 gr borovnica

Način pripreme:
Obložite masnim papirom dno kalupa za pečenje . U vrećicu za zamrzivač  stavite kekse i usitnite ih čekićem za meso . U manjoj zdjeli iznad provrele vode, rastopiti maslac te ga dodajte smrvljenim keksima . Dobro izmiješajte kašikom ili rukama da bi smjesa postala kompaktna.

Smjesu sa keksima rasporedite jednako na dnu kalupa i pritisnite prstima da se ne bi odvajalo prilikom pečenja. Stavite u frižider 10-15 min da se smjesa ohladi i stisne .

Zagrijte mlijeko, dodajte mu Panna cottu i mješajte pjenjačom da se ne bi stvorile grudvice. Pustite da se kuha  par minuta uz neprestano mješanje . Kada se smjesa dovoljno zgusne, maknite sa šporeta i ostavite sa strane da se ohladi. Zatim zagrijte pećnicu na 180 stup.

U tavi , rastopiti šećer , dodajte mu svježe voće  i ½ šoljice vode. Kuhajte 3-5 minuta dok ne dobijete glatki sirup. Ostavite ga na stranu da se ohladi. Izvadite iz frižidera biskvit od keksa i stavite u već zagrijanu pećnicu na 15 minuta .  Nakon toga , zalijte biskvit sa smjesom od panna cotte. Neka se smjesa ohladi pola sata , zatim dodajte bobice sa sirupom i poslužite hladno.