Jednostavna, ukusna i prava jesenja pita sa jabukama.
Jabuke i cimet… Da li postoji ljepša kombinacija?
Sastojci:
kore za pitu 500 g
jabuke 1,5 kg
cimet po 3 kašičice (po rolatu)
griz po 1 kašičica (po rolatu)
vanilin šećer 2 kesice
I još:
ulje oko 100 ml
voda oko 50 ml
šećer nekoliko kašika
Kako pripremiti:
Jabuke fino oguliti i narendati, pokapati sa malo limunovog soka i ostaviti na stranu. Kore podijeliti, u zavisnosti od broja, ali tako da bude dovoljno za 3 -4 rolata. Prvu koru poprskati sa uljem, pa četkicom umočenom u vodu, razmazati, tako da se kora “zacakli”. Posuti je kašikom-dvije šećera, staviti drugu, ponoviti, a isto uraditi i sa trećom, odnosno poslednjom.
Na jednu trećinu kore staviti jabuke, poprskati sa dvije kašike ulja, dvije-tri kašičice cimeta i kašičicom griza. Umotati u rolat i staviti u pleh obložen sa pek-papirom. Isto uraditi i sa preostalim rolatima, a onda ih premazati sa mješavinom ulja i vode. Peći na nižem nivou rerne na 180-200 stepeni oko pola sata ili dok fino ne porumeni. Zatim pokriti sa krpom da se ohladi, a onda posuti sa šećerom u prahu i poslužiti.