Pojava i uzrok kiseline u želucu može biti izazvana zbog nedakvatne ishrane i loših prehrambenih navika. Kiselina u želucu manifestuje se osjećanjem žarenja i žgaravicom koja se javlja zabog podizanja želučane kiseline u želucu.

Da biste se riješili i izbjegli ove problemen neophodno je da obratite pažnju na ishranu, žvakanje hrane, umanjite alkohol i cigarete, pijete tečnost u vidu prirodnog soka od jabuke i narandže koji sladite medom i vodu.
Uvrstite u svoju ishranu mrkvu,krompir, kupus, jabuke, od začina timijan i metvicu, jer imaju dobre učinke na smanjenje želučane kiseline.

Međutim pored sode bikarbone povremeno ublažava probleme sa želučanom kiselinom, najbolji su zapravo bademi.
Uzmite na dana u različitom razmaku svaki dan po 10 komada prženih badema. Riješit ćete probleme sa žgaravicom pola sata nakon konzumiranja.

Kada ih prvi dan budete uzimali uzmite 5 komada odjednom, a 5 kasnije, a naredne dana uzimajte po jedan ukupno 10 na dan. Kada ne budete imali više problema sa žgaravicom prestanite ih konzumirati do ponovne pojave, međutim male su šanse da se žgaravica ponovo vrati, naravno ukoliko pazite na ishranu.

Također izbjegavajte spavanje na desnoj strani, jer spavanje na ovoj strani također dodatno utiče na pojavu žgaravice, a opšte poznato je da je zdravije spavati da lijevoj strani.