NA OVIM KROFNAMA ĆE VAM SVI POZAVIDJETI – GARANTOVANO ĆE VAM USPJETI
Napravite krofne na kojim će vam čak i pekari zavidjeti. Slijedite ovaj recept i sigurno će vam uspjeti. Vrlo je jednostavno, ali ključna stvar je strpljenje.
Potrebno:
4 dl mlakog mlijeka
2 kom jaja
50 ml ulja
50 g prah šećera
700 grama glatko brašno
svježi kvasac
kašika šećera i soli
+ litar ulja
Postupak:
Umutite kvasac i šećer pa dodajte pola brašna i sjedinite. U posebnoj posudi umutite jaja sa solju i dodajte u smjesu s brašnom. Ulijte ulje, sjedinite i dodajte drugu polovinu brašna pa umiješajte s kašikom u gusto tijesto.
Pospite brašnom, prekrijte krpom i ostavite na toplo mjesto oko 30 minuta
Premijesite tijesto na pobrašnjenoj površini i razvijte na centimetar debljine. Vadite krofne čašom. Ostatak tijesta opet premijesite i ponovite postupak sve dok ga ne potrošite.
Slažite u pobrašnjen lim za pečenje, prekrijte krpom i ostavite na 20min. Pecite krofne u tavi sa zagrijanim uljem na srednjoj vatri na taj način da strana krofne koja je u limu bila dole sad bude gore.
dok su vruće pospite šećerom u prahu i punite marmeladom ili eurokremom po želji