Sa čak 78 slučaja Srbija je prva po broju turista zaraženih koronom koji su došli u Grčku od 15. juna do 6. jula, skoro je izvijesno da Grci neće uskoro otvoriti granice za srpske državljane. S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u Srbiji,  i u Grčkoj, skoro je izvijesno da grčke granice za turiste neće biti otvorene ni u avgustu, a kako kažu turistički radnici, masovnijeg odlaska na more svakako neće biti ni u septembru.

Zamijenik ministra civilne zaštite u Grčkoj, Nikos Hardalia izjavio  je da je od početka turističke sezone koronavirus otkriven kod 295 turista. Pored Srbije, korona je, prema njegovim riječima, potvrđena i kod 63 turista iz Bugarske, 61 iz Rumunije, 23 iz Albanije, šest iz SAD.
Grčka je za srpske turiste zatvorila granice od 6. jula, a ta odluka je produžena do 15. jula. Slijedeći presjek stanja najavljen je za 1. avgust, ali ni Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, ne vjeruje da će odluka biti promijenjena tokom avgusta.

 

” Za sada su male šanse. Sve zavisi od epidemiološke situacije. Kada se popravi situacija, onda će se i njihova odluka promijeniti ” – rekao je Dačić. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta , Aleksandar Seničić također kaže da ne vjeruje da će granice biti uskoro otvorene.
Za sada u Srbiji nema značajnog poboljšanja epidemiološke situacije, a i Grčka bilježi rast broja zaraženih, tako da je, osim ako ne dođe do nekog neočekivanog preokreta, malo vjerovatno da granice za naše turiste budu otvorene u avgustu. Grci još više pooštravaju mjere i ne vjerujem da će, čak i ako nas u nekom trenutku puste, dozvoliti ulazak bez negativnog PCR testa do kraja sezone” – objašnjava Seničić i dodaje da su mnogi turisti već odustali od Grčke i preusmijerili se na Egipat i Tursku.
U Grčkoj je, prema zvaničnim podacima, od početka epidemije registrovano 4.007 slučajeva, a samo za tri nedelje jula registrovana su 624 nova slučaja, od kojih su polovina stranci. I Darko Asanović, vlasnik jedne od domaćih turističkih agencija kaže da postoji mogučnost da granice ne budu otvorene ni u septembru.
” Ako se i otvore u septembru, svakako neće biti masovnog organizovanog odlaska. Agencijama se ne isplati da rade samo mjesec dana, a sem toga, vlasnici mnogih vila u Grčkoj su već odustali od ove sezone i nisu ni otvarali objekte, niti će. Takođe, neće biti računice ni da se organizuju čarter letovi, pa se može zaključiti da, ako i nekad u toku sezone otvore granice, to će mahom biti individualni odlasci sopstvenim prevozom.”