MOSTARSKI KOLAČ SA GRIZOM – sa zaljevom postaje pravi užitak!

Mostarski kolač je stari recept na koji mnogi zaboravljaju a pruža bolji ukus od mnogih “današnjih” kolača. Uživajte u njegovoj sočnosti.

Sastojci su :

  • 4 jaja
  • 1 čaša šećera
  • 220 gr. otopljenog maslaca
  • 1 čaša griza
  • 2 kasike brašna
  • pola praška za pecivo
  • 1 čaša pavlake

Agda:

  • 3 čaše šećera
  • 4 čaše vode
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Prvo umutite  jaja i šećer pa dodajte otopljeni  maslac . Zatim dodajte brašno,prašak za pecivo i griz. Dodajte pavlake, sve dobro umutite pa istresite u nauljenu tepsiju sredne dimenzije.

Pecite na 180 C dok kolač ne bude gotov. Dok se peče skuhajte agdu  i topao kolač zalijte toplom agdom, pa ga ponovo vratite u rernu (4-5 minuta).
Izvadite kolač iz rerne malo prohladite pa isijecite na kocke. Stavite ga u frizider da se potpuno ohladi pa onda servirajte.