MOSTARSKI KOLAČ SA GRIZOM – sa zaljevom postaje pravi užitak!
Mostarski kolač je stari recept na koji mnogi zaboravljaju a pruža bolji ukus od mnogih “današnjih” kolača. Uživajte u njegovoj sočnosti.
Sastojci su :
- 4 jaja
- 1 čaša šećera
- 220 gr. otopljenog maslaca
- 1 čaša griza
- 2 kasike brašna
- pola praška za pecivo
- 1 čaša pavlake
Agda:
- 3 čaše šećera
- 4 čaše vode
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Prvo umutite jaja i šećer pa dodajte otopljeni maslac . Zatim dodajte brašno,prašak za pecivo i griz. Dodajte pavlake, sve dobro umutite pa istresite u nauljenu tepsiju sredne dimenzije.
Pecite na 180 C dok kolač ne bude gotov. Dok se peče skuhajte agdu i topao kolač zalijte toplom agdom, pa ga ponovo vratite u rernu (4-5 minuta).
Izvadite kolač iz rerne malo prohladite pa isijecite na kocke. Stavite ga u frizider da se potpuno ohladi pa onda servirajte.