MOJI MEDENJACI – ukusni, sočni i aromatični! Gotovi za samo 30 min!

Jako ukusni i fini medenjaci bez meda, sa pekmezom!

 

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

Za tijesto:

mjera soljica za čaj ili kafu

1,5 šolja mlijeka

2,5 šolje brašna

1,5 šolja šećera u prahu

4 kašike ulja

1 pzp

5 kašika pekmeza

1 kašika začina za medenjake odličan je onaj Kotany

 

Zagrite rernu na 180 stepeni.

Navedene sastojke za tijesto umjesite se zajedno, a nakon toga pola smjese uspite u namaščenu tepsiju. Pecite tako oko 10 min nakon toga izvadite pa preko toga prelite fil, a na fil drugi dio kore. a fil priremite na sljedeći način.

 

Za fil:

150 grama čokolade za kuhanje

5 kašika pekmeza

 

Otopite čokoladu na pari sa pekmezom pa prelite preko kolača, a na to ostatk kore. Kolač onda pecite jo 15 min.

Za glazuru:

100 grama čokolade za kuhanje

1 kockica putera ili 4 kašike ulja

 

Nakon što izvadite kolač dok se on hladi vi pripremite glazuru. Otopite čokoladu na puteru ili na ulju, pa prelite preko kolač. Kolač ili medenjak  ohladite pa onda poslužite.