Predivne, ukusne i mirisne štrudlice gotove za pola sata!

Ove štrudlice su punjene sa sirom, jako mekane i odličnog ukusa i mirisa!

 

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

Za tijesto:

1 jaje

500 gr prosijanog brašna

100 ml ulja

100 ml mlijeka

100 ml maslaca ili margarina

1 kaš. šečera

pola kaš. soli

20 grama kvasca

U malo toplog mlijeka stavite šećer i kvasac, ostavite da se diže oko 10 min. Pa u posudu stavite ostale sastojek, dodaje mlijeko i kvasac i ostatak mlijeka, pa zamjesite tijesto, po potrebi dodajte još brašna. Tijesto napravite u obliku loptice, pa posudu prerite sa vlažnom krpom i ostavute na toplom mjestu da se diže oko 25 – 30 min. Nakon toga premijesite i podjelite ga na dva dijela. Pa tijeta oba razvucite što tanje oklagijom i poprašnite po potrebi.

Za nadjev:

300 grama svježeg sira

100 ml jogurta

1 žumace

i još: 

1 jaje

50 grama susama

U međuvremenu dok se tijesto diže pripremite nadjev. Sir umjesite sa žumancetom i jogurtom, malo posolite i po želji pobiberite.

Pa nakon što razvučete tijesto preko stavite pola nadjeva i urolajte. Tako uradite i sa drugim tijesto. Nakon toga, pripremite pleh ili tepsiju koju obložite pek papirom pa poredajte štrudlice, koje dobijete kada urolano tijesto presječete na veličinu po želji, premažite ih onda jajetom i pospite susamom. Pa onda ih pecite na 200 stepeni oko 25 min.  Gotove štrudile prekrite kropom kad izvadite iz rerne. Pustite da odstoje i onda služite.