Predivne, ukusne i mirisne štrudlice gotove za pola sata!
Ove štrudlice su punjene sa sirom, jako mekane i odličnog ukusa i mirisa!
Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
Za tijesto:
1 jaje
500 gr prosijanog brašna
100 ml ulja
100 ml mlijeka
100 ml maslaca ili margarina
1 kaš. šečera
pola kaš. soli
20 grama kvasca
U malo toplog mlijeka stavite šećer i kvasac, ostavite da se diže oko 10 min. Pa u posudu stavite ostale sastojek, dodaje mlijeko i kvasac i ostatak mlijeka, pa zamjesite tijesto, po potrebi dodajte još brašna. Tijesto napravite u obliku loptice, pa posudu prerite sa vlažnom krpom i ostavute na toplom mjestu da se diže oko 25 – 30 min. Nakon toga premijesite i podjelite ga na dva dijela. Pa tijeta oba razvucite što tanje oklagijom i poprašnite po potrebi.
Za nadjev:
300 grama svježeg sira
100 ml jogurta
1 žumace
i još:
1 jaje
50 grama susama
U međuvremenu dok se tijesto diže pripremite nadjev. Sir umjesite sa žumancetom i jogurtom, malo posolite i po želji pobiberite.
Pa nakon što razvučete tijesto preko stavite pola nadjeva i urolajte. Tako uradite i sa drugim tijesto. Nakon toga, pripremite pleh ili tepsiju koju obložite pek papirom pa poredajte štrudlice, koje dobijete kada urolano tijesto presječete na veličinu po želji, premažite ih onda jajetom i pospite susamom. Pa onda ih pecite na 200 stepeni oko 25 min. Gotove štrudile prekrite kropom kad izvadite iz rerne. Pustite da odstoje i onda služite.