MINI PITA SA PARMEZANOM I RAJČICAMA- tijesto koje će vas oduševiti i osvježiti!

Veoma lagane i ukusne pitice koje oduševljavaju izgledom i ukusom !

SASTOJCI SU:

400 gr ricotte
2 jaja
100 ml mlijeka
50 gr naribanog parmezana
1,5 vezica bosiljka
1 čehno bijelog luka

so
2 kašike pinjola
50 ml ulja
300 gr zamrznutoga lisnatog tijesta
400 gr mini rajčica
biber
1 kašikica smeđeg šećera
2 kašike soka od limuna

PRIPREMA :

Izmiješajte ricottu, mlijeko, jaja i parmezan pa smjesu malo posolite. Za pjesto operite i posušite bosiljak te mu otrgajte listiće.
Mutite bijeli luk , 2/3 listića bosiljka, pinjole i ulje dok ne dobijete gusti fini pire. Zagrijte rernu na 200 stepeni .
Lisnato tijesto razvaljajte u oblik  kvadrata , položite ga u lim obložen pek papirom i oblikujte povišen rub.
Tijesto prvo premažite sa 2/3 pjesta, a onda ricottom. Mini rajčice  prepolovite i pomiješajte sa ostatkom pesta.
Začinite ga solju, biberom i sokom od limuna, poslažite na sir i pecite u rerni  35 minuta. Ukrasite ga  ostatkom bosiljka i pecite još samo  5 minuta.