MEKANI UŠTIPCI OD GLJIVA – savršeno za lagani početak dana!

Ovi tako mekani uštipci od gljiva su pun pogodak za doručak jer su mnogo ukusni i sami klize niz grlo.
SASTOJCI:

400 gr šampinjona
4 kašike maslinova ulja
sol i biber
50 gr tost hljeba  (oko 1,5 kriška)
200 ml vrhnja za kuhanje
2 kašike nasjeckanog matičnjaka i peršuna
3 kašike limunova soka

 

PRIPREMA

Očistite šampinjone sa vlažnom krpicom ili ubrusom, nasjeckajte sitno i propržite 5 min na jakoj vatri, na 2 kašike  zagrijanog maslinova ulja.

Posolite i pobiberite šampinjone pa ih sklonite sa vatre. Nasjecite tost na kockice i umočite ih u vrhnje. Onda  ga izmiksajte zajedno sa začinskim biljem, kašikicom soli, malo bibera  i limunovim sokom u pire.
Dodajte u tu smjesu izrezane šampinjone.

Vlažnim rukama  od smjese oblikujte  oko 12 uštipaka. Zatim zagrijte ostatak ulja u tavici i pecite popečke na srednje jakoj vatri nekih  5 min sa svake strane. Po želji  možete popečke ukrasiti začinskim biljem i  poslužiti uz salatu od krompira ili uz ukiseljeno povrće.