MEKANI, UKUSNI I JEDNOSTAVNI ZA NAPRAVITI: ZLATNI VIJENCI

Ne morate ići u pekaru da biste uzeli ove predivne zlatne vijence. Možete ih i sami napraviti. Usuđujem se reći da su čak bolji – jako su mekani i ukusni te potpuno jednostavni za pripremu – zlatni vijenci!

Potrebno:

  • 250 ml mlijeka
  • 100 grama margarina i integralnog brašna
  • 400 grama brašna
  • 2 kom jaja
  • lan i kvasac 20 grama
  • so

Postupak:

Izmiksajte brašno, pšenično i integralno, jaja, uskisli kvasac i so i postepeno dodajite mlijeko. Tijesto stavite na radnu površinu i premijesite ga rukom pa razvijte u pravokutnik.

Nasjecite trake široke pola cm uzduž pa uvijte u pletenicu 2 trake. Spojite u vijenac krajeve pletenice i redajte u pleh sa pek papirom.

Premažite žumanjcetom i pospite lanom pa pecite oko 15ak minuta na 180 stepeni