Jako mekani i ukusni slanci, koje trebate probati!

Predivni mekani slanci, odlično idu za doručak uz pavlaku ili slane namaza, obavezno ih isprobajte!

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

Za kifle:

jedan kg brašna

kesica kvasca

2 kaš. šećera

1 i 1/2 kaš. soli

1 i 1/2 kaš. ulja

2 kaš. ocata

600 ml mlijeka

Za premaz:

5 kaš brašna

1 i 1/2 kaš. soli

1 kaš. škoba

1/2 kaš. vode

ulje

U malko mlijeko stavite kvasac, šećer i 3 kaš. brašna i ostavite da se diže oko 10 min.

Prosite brašno pa u sredini napravite rupu, u nju stavite sol, ulje, ocat i onda sa mlijekom postepeno mjesiti tijesto, gotovo tijesto ostavite da se diže, onda da prekuhajte i ostavite da se ponovo digne.

Zatim od tjesta napravite iste lopitice koje razvaljate u krug i onda urolate kiflice, gotove kifle redate na pleh obležen papriom za pečenje i pemažite ih mlijekom. Pa gotove kifle, ostavite da se dižu oko 5 -10 min i pecite na 200 stepeni pa nakon 7 min izvadite pa ih premažite prelivom koji pripremite na sljedeći način.

Umjsite sve sastojke za preljev osim ulja, a smjesa treba da bude odprilike gusta kao za palačonke. Zatim premažite kifle na prelivom kao cika cak. Zatim vratite kifle i pecite ih jo oko 5 min. Onda ih ponovo izvadite  onda ih premažite sa uljem , i onda ih pecite dok ne porumene.

Kad su gotove izdvaite ih i prekrite krpom.