Ukoliko dosada niste probali pravi turski hljeb onda je ovo idealna prilika da napravite.

 

Potrebno vam je:

500 g brašna
2 kašike kvasca
150 ml tople vode
150 ml mlijeka
so po ukusu
3 kašike maslinovog ulja
tucana paprika
peršun
puter

Priprema

U posudu pomiješajte so, brašno a kvasac izdrobite sa toplom vodom. Kada se kvasac aktvira pomiješajte obje smjese i dodajte mlijeko. Mijesite dok se sve ne sjedini. Zatim dodajte maslinovo ulje i umijesite. Premažite tijesto maslinovim uljem pokrijte i ostavite tako 1 sat. Zatim podijelite tijesto na 6 dijelova i oblikujte loptice. Postpite površinu brašnom stavite tjesto i opet brašnom. Razvucite na tanji krug i zatim prebacite u zagrijanu tavu i pecite na srednje jakoj vatri nekih 5-7 minuta. U istopljeni maslac dodajte sjeckani peršun i tucanu papriku i premažite svaku lepinju.