Buhtle po starinskom receptu, mekane kao duša.

Potrebno je:

300 ml mlijeka
10 gr suvog kvasca
1 jaje
2 žumanca
5 kašika šećera
1 vanilin šećer
100 gr putera sobne temperature
malo soli
ribana korica od limuna ili narandže
700 gr brašna
nutela, pekmez ili džem
40 gr istopjenog putera

Priprema

U mlako mlijeko dodati jednu kašiku šećera i kvasac, izmiješati i ostaviti da nadođe, oko 5 minuta. Sve ostale sastojke staviti u posud za miješanje i dodati mlijeko sa kvascem. Mijesiti mikserom, nekoliko minuta. Tijesto zatim staviti na dasku i još ga malo doraditi ručno, dok ne dobije sjaj. Staviti tijesto u posudu koja je namazana tankim slojem ulja ili putera i tijesto takođe malo namazati uljem, pokriti najlon folijom i ostaviti da se diže na toplom mjestu, oko sat vremena. Tijesto podijeliti na 20 loptica i malo ih doraditi, lagano. Svaku lopticu malo dlanovima pritisnuti da se dobije krug prečnika oko 9 cm. Na sredinu staviti nadjev, dobro spojiti krajeve tijesta do nadjev ne iscuri, cijelu lopticu premazati istopljenim maslacem i stavljati u podmazanu duboku tepsiju. Obod tepsije treba da je najmanje 5 cm. Buhtle ostaviti oko 20 minuta da još narastu i peći ih oko 35 do 40 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni.