Sigurno će vam se svidjeti ova štrudla..

Potrebni sastojci su:

Za tijesto:

  • 500 g brašna (tip 500)
  • 250 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 2 jaja
  • 1/2 kockice svježeg kvasca (25 g)
  • 1/2 kašičice soli
  • 5 kašičice šećera

Nadev:

  • džem (po izboru)

Za premazivanje rolata:

  • 1 žumance
  • nekoliko kapi ulja

Priprema:

Razmutiti kavasac u 250 ml mlakog mlijeka  i dodati mu kašiku šećera, pa ostaviti da naraste 15-ak minuta. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Umijesiti glatko tijesto. Možete ga miješati dodacima za tijesto uz pomoć miksera. Sjedinjeno tijesto mijesiti još malo na malo pobrašnjanoj podlozi. Zatim tijesto podijeliti na dva dijela, prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste. Jufke istanjiti što više može, pa cijelu površinu tijesta obilno namazati džemom. Urolati i redati u podmazan pleh. Rolate premazati žumancem u koji se stavi nekoliko kapi ulja. Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Gotovu štrudlu vrlo malo poprskati vodom, prekriti i ostaviti da se malo ohladi. Rolate posipati prah šećerom i poslužiti tople.