Nakon 12 godina od smrti najvoljenijeg srpskogpatrijarha Pavla, , glavna medicinska sestra centralnih apartmana na Vojnojmedicinskoj akademiji u Beogradu Mara Tešić odlučila da progovori o posljednjim danima života njegove svjetlosti.

 

Naime, rekla je da za vrijeme njegovog boravka na VMA podignuta crkvica u kojoj je boravio. Jednog praznika njen zadatak je bio da ga odvede u crkvu ali je osjećala neku tjeskobu. Kako je istakla, Pavle je osjećao sve druge oko sebe, tačno je znao da drugima olakša muke. Ona je trebala da ga presvuče, pa da ga stavi u kolica i da ga spusti u crkvu. Ali, njoj je bilo toliko žao da ga u takvom stanju pomjera jer je zaista bio mnogo loše i bolestan. Osjećala je veliku tjeskobu i dilemu kako da odluči da ga ne odvede taj dan u crkvu kada je čovjek koji je cijeli svoj život posvetio upravo tome, crkvi i molitvii.

 

Ona je prišla krevetu, poljubila mu ruku i rekla: “Vaša svjetosti, pomozite mi u namjeri da rješim svoju dilemu. A on je rekao samo: „Nemojte me, Maro, umoran sam.” To je bilo posljednje, uslijedio je kraj .”, navela je medicinska sestra.