Osim što se koristi za pravljenje meda, koji je veoma ukusan i zdrav maslačak se koristi i za druge svrhe. Maslačak liječi hepatitis, bolesti jetre, bubrega i još mnogo toga.

 

Da bi ste koristi maslacač za liječenje jetre, žući, te čišćenje bubrega propručuje se korištenje korijena maslačka. Korijen maslačka se korisi i za liječenje akni, hepetitisa, reume i artritisa. Čaj od maslačka takošer je dobar za ženske probleme, ciste, bolesti dojki, karcinoma, nateklih grudi i sl.

Maslačak pripremite kao čaj za navedene oboljenja na sljedeći način:

Uzmite 30 grama osušenog korijena maslačka i 60 grama vježeg korijena maslačka, zatim ga prelite sa 250 ml vode. Pa stavite da sve zajedno zakuha i dodajte prstohvat soli.  Kad provre prekrite i pustite da kuha lagano još 20 min. Onda smjesu procjedite ohladite. Pite onda po tri male šoljice čaja na dan.

Maslačak i korijen maslačka nabrite u njegovoj sezoni, osušite, sitno narežite pa sameljite. Pa možete imati kroz cijelu godinu čak. On se prirprema tako što pola kafene kašikic čaja prelijete sa jednom čašom vrle vode, nakon 5 min procjedite i pijete.

 

Za probavu, čišćenje krvi, kašalj i jačanje metabolizma koristite čaj od cvijeta maslačka.

Cvjetove maslačka osušite , zatim od njih pripremajte svaki piut svježi čaj. Jednu kafenu kašikicu prelite sa 250 ml vrele vode, pustite da odstoji 10 min. Procjedite i pite. U čaj možete dodati i med.