Predivne kiflice sa pekmezom i slatkim sirupom.

Prhke, prelijepog ukusa i mirisa, a izuzetno lahke za pripremu.

Sastojci:

Tijesto:
brašno 400 g
ulje 200 ml
pivo 100 ml
prašak za pecivo 1 kašičica
so prsohvat
limun 1
pekmez 300 g
Sirup
voda 200 ml
šećer 100 g
limun malo limunovog soka
mljeveni orasi 100 g

Kako pripremiti:

Pomiješati brašno, so, prašak za pecivo, dodati pivo, ulje i narendanu koru limuna, pa zamesiti tijesto. Tijesto podijeliti na 4 dijela i oblikovati loptice. Svaku lopticu razvući u krug i isjeći na 8 trouglova. A na svakom trouglu na onom širem dijelu staviti malo pekmeza, pa fino zamotat kiflice.

U pleh staviti papir za pečenje i poredati kiflice. Peći ih oko 25 minuta na 180 stepeni. Skuhati sirup od šećera i vode kome ste dodali malo limunovog soka i pustiti da se krčka na laganoj vatri oko desetak minuta kako bi se sirup zgusnuo. Nakon toga skloniti sa strane i ostaviti da se ohladi. Tople kiflice spustati u ohlađen sirup, pa ih uvaljati u mljevene orahe. Prijatno vam!