Bor spada u zimzeleno drveće i jedan je od više vrsta četinara. Ova biljka se vijekovima koristila za liječenje ratnih oboljenja.

Najčešće se koristio za liječenje upale pluća, pomaže kod liječenja kožnih bolesti, te reume, veoma je bogat vitaminom C. Za lijčenje se koriste borove iglice, borova smola i mladi izdanci ove biljke.
Borove iglice i izdanci su bogate vitaminom C, dok se smola koristi za liječenje kožnih oboljenja i reume.
Šetnja kroz borovu šumu pomaže kod problema sa disanjem i disajnim organima i problemima sa štitom žlijezdom.

Čaj od boorvih iglica se preporucije kod ublažavanja prehlade i gripe u zimskim danima i ublažava respiratorne infekcije. Udisanje pare od caja omogućava rabijanje sluz i pomaže njegovo izbacivanje iz pluća, zbog kofeina koji sadrzi u sebi caj omogućava vitalnost i nivo izdržljivosti organizma.

Sirup koji pomaže kod bronhitisa:
U 400 ml prokulahe vruće vode ubacite oko 100 grama borovih iglica (mladih izdanaka). Pa ringlu iskljciite i ostavite da se tako caj hladi oko jedan sat. Zatim procjedite i pomjepajte caj sa 200 grama meda. Uzimati po jednu supenu kašiku tri puta na dan prije obroka, prilikom prijenja sirup malo zadrzite u ustima pa polagano gutajte. Sipru pored bronhitisa dobar je za kašalj i upalu grla.