LIJEK ZA SVE BOLESTI I DUG ŽIVOT- na raspolaganju vam je svaki dan ali ga ne koristite!

Ovaj napitak je svima dostupan i jeftin .Naime riječ je o sirutki  koja je drevni lijek koju je preporučivao i sam Hipokrat.

Sastav i ljekovitost sirutke :

Sirutka je  preporučljiva za prehranu od rođenja do duboke starosti. Zbog sastava sličnog majčinom mlijeku može se koristiti kao zamjena za mlijeko u prehrani dojenčadi. Sirutka je napitak koji sadrži manje od 1% bjelančevina i preko 93% vode. Glavni su sastojci kalij, fosfor, natrij, magnezij, željezo, cink,vitamini, bakar, kobalt,aminokiseline, mangan, molibden i  vrijedni enzimi . 100 grama sirutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega se preporućuje kod mršavljenja.  Takođe je moćan čistač jetre, a čista jetra osnov je dobrog zdravlja. Sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama koje  značajno pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti.

Bogat je lizosomom i imunoglobulinima , koji jačaju imunitet, što je veomakorisno kod hroničnog hepatitisa. Sadrži još i protuupalni laktoferin, koji je od važnosti za one čija je jetra podložna upalama. Sadrži cistein, potreban tijelu za proizvodnju glutationa tj. antioksidansa koji štiti tijelo od upala i toksina.

To je zaista moćan antioksidans koji pomaže i kod problema sa štitnjačom, hroničnim upalama, Parkinsonovom bolesti ,rakom i multiplom sklerozom . Sirutka obiluje elektrolitima, odlično hidratizira tijelo i daje vam više energije pa se preporučuje kod onih koji imaju intenzivan trening . Glavna je sirovina za proizvodnju proteina, koji je neizbježan dio prehrane svakog sportiste. Istraživanja dokazuju da doprinosi i krvožilnom zdravlju, tako što smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak.