Za lepinje od dizanog tijesta je potrebno dosta više vremena koje nemamo, tako da su ove lepinje od jogurta idealne za nas.

U ovom receptu se ne koristi kvasac, ali se koristi prašak za pecivo u kombinaciji sa jogurtom. Tako da se sve zajedno zamjesi i odmah peće. Potrebno je nekih pola sata za ove lepine.

Potrebno:

  • 350 g glatkog brašna
  • 250 ml jogurta
  • 1 kaščica soli
  • 2 kaščice maslinovog ulja
  • 2 kaščice praška za pecivo

Priprema:

U posudu pomiješajte brašno, so i prašak za pecivo, pa zatim dodavati jogurt i ulje, i umijesiti tijesto. Tijesto prebaciti na radnu površinu i posuti brašnom pa umijesiti rukama, ali se ne smije dugo mijesiti jer mogu biti previše žilave. To tijesto podijeliti na osam dijelova, pa svaki taj dio oblikovati u kuglu i rastanjiti ga rukama i valjkom. Na 250 stepeni u zagrijanoj rern peći lepinje nekih 12 minuta. Rerna u kojoj pećete mora da bude dobro zagrijana da bi se lepinje moglo dobro ispeći.