Ledena torta sa jagodama je izvrsna poslastica laganog ukusa, u kojem dominiraju jagode.
Jagode će vas razgaliti a poseban ukus ovoj torti dat će jedan sastojak koji se inače ne upotrebljaje kod pripremanja poslastica ! Neka to bude iznenađenje 🙂
Sastojci koji su vam potrebni :
BEZE KORA:
9 bjelanjaka
30 dag. šećera
1 kašika jabučnog octa
KREMA:
9 žumanjaka
2.5 dl mlijeka
4 kašike šećera
250 gr maslaca
4 kašike brašna
3 vanilina šećera
Slaganje i dekorisanje :
jagode
500 ml slatkog vrhnja
Postupak pripreme :
Izdvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjke ostavite jer će vam kasnije trebati za kremu. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg pa pomalo dodajite šećer i mutite da smjesa za beze bude čvrsta i dok se sav šećer ne otopi. Zatim kraju dodajte i ocat te još malo miješajte.
Na kalup stavite papir za pečenje a rernu zagrijte na 150°C. Tu smjesu za beze prebacite u kalup i ravnomjerno rasporedite i pecite otprilike 1 h. Kada kora bude pečena ostavite je neko vrijeme u otvorenoj pećnici da se polako ohladi.
Za kremu najprije pjesnasto izmiksajte žutanjke i šećer. Dodajte vanilin šećer i mlijeko pa opet promiješajte. Na kraju dodajte brašno te samo lagano izmiksajte.
Stavite smjesu za kremu u veću posudu i kuhajte je na vatri, stalno miješajući, dok se ne zgusne. Kada se krema ohladi dodajte joj maslac koji je već odstajao na sobnoj temperaturi te ga prethodno narežite na manje komade.
Kada je sve spremno koru prerežite po dužini na dva dijela. U posudi dobro izmiksajte slatko vrhnje. Jagode nasijecite na polovice.
Na tasnu za torte stavite prvu koru a na nju nanesite pola kreme. Zatim ide sloj jagoda te sloj slatkog vrhnja. Ovaj postupak ponovite .
Kad cijelu tortu premažete slatkim vhrnjem možete je ukrasiti na vama najdraži način.
Sređenu tortu vratite u frižder i poslužite dobro ohlađeno. Vjerujte da ćete sve oduševiti ovom tortom.