LAGANA TORTA KOJA SE NE PEČE – piškote i krema daju ovoj torti laganu i savršenu teksturu !

Ova nepečena i lagana torta sa piškotama je pravo osvježenje jer piškote i krema sadržane u njoj nisu mnogo slatke i ovoj torti daju laganu i veoma ukusnu teksturu!

Sastojci su :
400 ml kafe

125 ml soka od narandže

3 jaja

80 gr šećera  u prahu

250 gr mascarpone sira

3 šlag pjene

1 pakovanje piškota

po potrebi kakao

Način pripreme:

Sok  i kafu pomiješajte, pa prelijte u plitku posudu. Žumanjke odvojite od bjelanaca.

Žumanjke i šećer umutite mikserom, pa im  dodajte maskarpone i umućeni šlag. Polako miješajte dok se smjesa ne ujednači. Bjelance umutite u čvrsti snijeg zatim snijeg od bjelanjaka kašikom pomiješajte sa smjesom od mascarpone sira.

Piškote potopite u mješavinu kafe i  soka , pa u keramičku posudu (dimenzije 19 cm) poredajte jedan sloj .Piškote premažite 1/3 fila od mascarpone sira.Ponovite ovaj postupak još dva puta, ali pazite  da cijelu tortu premažete sa  ostatkom fila.

Na kraju tortu pospite kakaom i ostavite da odstoji u frižideru minimalno 2 h prije posluživanja.