Ovaj recept za Kellane je iz Kurdistana može se služiti da doručak ili ručak.

Kellane su ukusne i jednostavne prave se punjenjem od mladog luka!

 

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

Za tijesto:

600 grama brašna

420 ml vode (mlake)

50 ml ulja

1 kvasac intant

5 kaš. jogurta

2 kaš. šećera

2 kaš. soli

Pomješajte sve suhe sastojke, a posebno pomješajte vodu, jogurt i ulje.  Zatim posetepeno dodajte vodu u tijeto mješajte da dobijete glatko tijesto. Tijesto ostavite pola sata da se diže. Zatim nakon pola sata ga premjesite i ostavite još 15 min da se diže. Nakon toga tijesto prebacite na pobrašnjenu podologu i podjelite ga u 20 kuglice ili manje. Pa svaku kuglicu rastanjite jako tanko i punite sa najdevom od luka. Zatim tijesto prekolopite da najdev ne izlazi. Nakon toga peciva pecite u teflonskoj tavi sa obje strane dok ne porumene.

Za nadjev:

500 grama mladog luka

so, biber

Dok čekate da se tijesto digne pripremite nadjev. Luk operite i nasjeckajte na kruguće. Zatim začinite.

Preliv:

50 grama maslaca

Pečena peciva premažite sa otopljenim maslacem.