KREMASTO KAO U SNOVIMA – LEDENE ŠNITE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA
Svi su se ukućani oduševili ovim receptom. Kremasto je baš kao što ste oduvijek i sanjali o kolaču a svojim ukusom jednostavno osvaja i ostavlja bez daha!
Potrebno:
- 10 dkg mliječne, tamne i bijele čokolade
- 10 komada petit beurre keksa
- 500 ml slatke pavlake
- 20 dkg krem sira
- vanil burbor šećer
- 10 dkg šećera
- 200 ml kisele pavlake
- 10 grama mljevene želatine
+ višnje za preliv
Postupak:
Prokuhajte višnje s malo vode i žličicom gustina koju ste razmutili s malo hladne vode. Ohladite i prelijte želatin sa 2 žlice hladne vode, ostavite da odstoji, otopite i ohladite.
Otopite čokolade na pari, svaku posebno i ohladite. Slatku pavlaku umutite, potom u drugoj zdjeli umutite krem sir, šećer i vanilin šećer, kiselu pavlaku pa dodajte slatku pavlaku i promiješajte, dodajte želatin i sjedinite.
Podijelite smjesu na 3 dijela, u prvi dodajte bijelu čokoladu pa izlijte u kalup sa prozirnom folijom i prelijte sa pola preliva od višanja, u drugi dodajte mliječnu čokoladu, promiješajte i izlijte u kalup pa poravnajte i naspite drugu polovicu preliva i dodajte otopljenu tamnu čokoladu u treći dio, promiješajte i izlijte u kalup, poravnajte i naredajte keks. Prekrijte folijom i ostavite na nekoliko sati u zamrzivač.
Kad se ohladi, izvadite iz kalupa i dekorišite.