Užasni zemljotres u Petrinji u Hrvatskoj , jačine 6.3 stepena po Rihteru je odnio 8 života i nanio ogromnu materijalnu štetu. Zbog jačine ovog zemljotresa podrhtavanje se osjetilo širom Hrvatske pa i u okolnim državama.

 

Od kako je se desio ovaj zemljotres geološki timovi u pogođenim područjima sakupljaju tektonske podatke.  Naime , ono što podaci pokazuju jeste da postoji razlika između oniog zemljotresa koji se degodio u Zagrebu i onog u Petrinji. Naučni savjetnik Hrvatskog geološkog instituta Tvrtko Korbar je u jednij emisiji  pored toga rekao “Zagrebački potres i ovaj na području Sisačko-moslavačke županije nisu povezani, zato što se radi o dva odvojena epicentralna područja”, dodao je kako se podacima iz pogođenih područja potvrdilo da se tamo radilo o pomjeranju blokova kilometarskih dužina. Kretali su se u smjeru kao i u suprotnom smjeru u odnosu na satelit koji se kretao po terenu pogođenog područja, prije i poslije zemljotresa.

 

” Severozapadni blok pomerio se 30-ak centimetra prema satelitu, a jugoistočni blok za 30-40 centimetara od satelita.“ rekao je Korbar, te dodao da su u pitanju horizontalni pomaci koji su i očekivani a slom koji se desio na dubini od 10 kilometara biometarskih dimenzija je uzrokovao pomjeranje blokova i to:

„…metar do dva, pa se oslobodila silna energija koja je izazvala primarne i sekundarne manifestacije potresa na površini”.