KOKOS FANTAZIJA KAKVU DO SAD NISTE PROBALI!

Fenomenalna torta bez puno truda, siguno ćete se oduševiti.

 

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

Kore: (3x)

2 kom bjelanjaka

60 grama šećera

10 grama brašna

10 grama gustina

10 grama kakaa

1 mala kaš. praška za pecivo

1 velika kaš. ulja

1 velika kaš. mlijeka

1 velika kaš. ruma

 

Ovo su sastojci za jednun koru a potrebne su tri takve.  Umutite pjenasto bjelanjke sa mikserom, a zatim potepeno dodajite ostale sastojke i mješate sa kuhačom. Spremnu smjesu izlite u kalup obložen papirom za pečenje. Koru pecite na 10-15 min na 170 stepeni. Svake tri gotove kore prelite sa prelivom od čokolade. Svaku koru stavite na 5 min u frižider da se ohlade pa onda odvojite papir za pečenje.

 

Preliv od čokolade:

150 ml slatkog vrhnja

100 grama tamne čokolade

 

Zagrite vrhnje i dodajte tamnu čokoladu da se otopi, vrhnje vam nebi trebalo da proključa. Gotov preliv prelite preko gotovih kora.

 

Za kremu od kokosa:

1 litar mlijeka

1 puding sa okusom slatkog vrhnja ili od vanilije

60 grama gustina

8 kaš. šećera

100 grama mljevenog kokosa

10 grama želatina

300 ml tučenog vrhnja

 

U 100 ml mlijeka otopite želatinu i ostavite 5-10 min da nabubri, a u 200 ml mlijeka umjesite puding i gustin. Ostatak mlijeka stavite da zakuha, zajedno sa šećerom i kokosom. Kad zakuha dodajte umješani puding sa gustom i mješajte dok se ne zgusne. U ovu smjesu kad skinte sa vatre umjesite želatinu i prekrite sa prozirnom folijom.

 

Kokos fantaziju slažite u kalup, prvo stavite koru, zatim kremu od kokosa, ponovo kora, krem, kora pa krema. Tortu ukrasite po želji sa šlagom. Ostavite je preko noći da se stisne pa sutrada poslužite.