Nekadašnja tužiteljica Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju Karla del Ponte je za jedan njemački medij izjavila da ju je bivša američka državna sekretarka Mediln Obrajt upozorila jednom prilikom u vezi istrage protiv bivšeg kosovkog premijera Haradinaja.

 

Naime, dobila je pitanje da li su je američki političari rekli da ne istražuje Albance sa Kosova i Metohije, tada je ona navela slučaj u koje je rekla da joj je Obrajtova rekla da bude jako optrrezna: Nisu, jer bih tada mogla da se žalim javno. Ali me je Medlin Olbrajt, koja je u to vrijeme bila državni sekretar, pozvala i rekla mi preko telefona: Karla, polako, polako. Budite oprezni sa bivšim komandantom OVK Ramušem Haradinajem, inače će biti nemira na Kosovu (i Metohiji)”, rekla je Karla del Ponte.

 

Također na pitanje novinara da u svojij knjizi kritikovana jer je fokusirala se na Srbe ona je rekla a je to bilo tako jer su Srbi bili ti koji su počinili više zločina nego albanci sa Kosova i Metohije ili Hrvati. Zatim del Ponte je navela da je istina da su međunarodna zajednica, NATO, imali jake dokaze zločina koji su počinili Srbi, koje su im dostavili, a što je uticalo da se stvari odvijaju brže.