Ova torta zahtijeva malo vremena, ali zato će vas krajnji rezultat oduševiti. U nastavku vam donosimo recept i potrebne sastojke!

 

Za biskvit od bjelanjaka, potrebni su vam:

 

  • oko 100ml mlijeka i 100ml ulja
  • 5 kašikica šećera i 5 kašikica brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • malo soli
  • 4 bjelanjka
  • 1 kesica vanilin šećera
  • malo cimeta
  • sok od polovine limuna i
  • kašikica gorkog kakaa

Kako bi napravili biskvit sa lješnjakom, potrebni su vam:

  • malo soli
  • kašikca praška za pceivo
  • 100 grama šećera
  • dvoje jaja
  • 70 grama brašna
  • 30 grama čokolade za kuhanje i 30 grama maslaca
  • 40 ml mlijeka
  • 20 grama gorkog kakaa
  • 50 grama mljevenih lješnjaka
  • 30 ml ključale vode

 

Poslastičarski krem

  • pola litra mlijeka
  • 4 žumanjka
  • kesica vanilin šećera
  • 125 grama sitnog šećera
  • 45 grama gustina

 

Za glazuru, potrebni su vam:

  • 100 grama čokolade
  • malo želatina (listić)
  • 150 ml slatkog vrhnja

 

Preljev za biskvit

  • malo konjaka  (može konjak od jaja ili eiger cognac)
  • 100 ml mlijeka

Osim toga, potrebni su vam još i:

  • jedna velika kašika nes ili istant kafe
  • pola litra slatkog vrhnja
  • 100 grama čokolade
  • 3 kašikice šećera u prahu
  • 5 listića želatina i
  • 250 grama maskarpone sira

 

 

Biskvite je najbolje napraviti dan prije.

Kako bi napravili biskivit od bjelanjaka, uzmite kalup od 25 cm i podmažite ga i obložite papirom za pečenje. Rernu zagrijte na 180 stepeni.

U mlijeko, stavite sok od limuna koji ste prethodno ocijedili i ostavite. U bjelanjke dodajte so i umutite dok ne dobijete pjenu. Zatim dodajite šećer, koji ste pomješali sa vanilin šećerom i mutite dok ne dobijete čvrsti šlag.

Suhe sastojke, brašno, cimet, kako, prašak za pecivo, izmješajte u posudi i prosijte. Nastavite mutiti bjelanjke, i lagano dodajite prosijane sastojke, te mlijeko sa limunom i ulje.

Kada ste sve lijepo izmješali, još jednom promješajte fino i lagano lopaticom i prespite u pripremljen kalup. Pecite oko 20-25 minuta. Možete provjeriti čačkalicom jeli biskvit pečen. Ostavite da se ohladi.

Za biskvit od lješnjaka, isto pripremite kalup, i ugrijte rernu.

Na pari, u posudi otopite čokoladu i maslac. U drugoj posudi, promješajte – brašno, kakako i prašak za pecivo te prosijte.

U drugoj posudi, umutite žumanjkesa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ima otopljen maslac i čokoladu, mlijeko i ključalu vodu. Dobro izmješajte.

Suhe sastojke koje ste prethodno prosijali, dodajtie u žumanjke i polako miksajte. Zatim, lopaticom dodajite mljevene lješnjake.

Ostale bjelanjke sa solju izmiksajte u snijeg i dodajte u smjesu, te lagano umjesite.

Kao i prethodni biskit, prespite u kalup od 28 cm, i pecite oko pola sata. Ostavite da se ohladi.
Vrijeme je za poslastičarski krem

Odvojite oko 100ml mlijeka, u posudu sa strane, a ostatak stavite da prokuha. Žumanjke i šećer izmiksajte i dodajte hladno mlijeko i gustin.

U tu smjesu, neprestano mješajući, lagano dodajemo vrelo mlijeko. Sad, sve zajedno stavimo na šporet i kuhamo 5 minuta dok ne dobijemo finu, gustu smjesu.

Odličan trik je da kada je prespete u sud, da je prekrijete tankom prozirno folijom, kako se ne bi stvoila korica.

Smjesu podjelite na dva djela.

U jednu posudu dodajte čokoladu koju ste otopili na pari.

 

Preljev za biksvit

Stavimo mlijeko da proključa i ulijemo konjal. Ostavite sa strane.

Slatko vrhnje, umutite u čvrst snijeg i dodjate maskarpone sir, rethodno ga dobro izmiksajte. Smjesu podjelite na dva dijela.

3 listića želatina rastopite u vodi.

Od jednog dijela smjese, uzmite par kašikica smjese, doajte nes kafu, zagrijte do vrenja pa dodajte ocjeđene listiće želatina. Ovu smjesu koju smo fino izmješali, dodajemo u sada već ohlađen poslastišarski krem, i to onaj dio koji nije sa čokoladom. Izradite je mikseriom i dodajte polovinu smjese maskarponea i vrhnja.

 

Biskvit sa lješnjakom stavite na poslužavnik i natopite ga preljevom. Poželjno je da oko njega stavite obruč kalupa, koji ćete obložiti folijom ili papirom za pečenje.

Na biskvit stavite kremu od kafe koju ste maloprije napravili. Poravnajte i stavite da se hladi, dok završavamo drugu kremu.

 

Druga dva listića želatina stavite u vodu. par kašikica preljeva stavite da provrije, sklonite sa šporeta u dodajte ocjeđene listiće želatina. Miksajući, dodajte ovu smjesu u salstičarski krem sa otopljenom čokoladom. Fino izmješajte i dodajte drugi dio smjese od vrhnja i maskarponea.

Dobro izmješajte.

 

Izvadite tortu iz hladnjaka. Stavite na nju sada biskvit od bjelanjaka, natopite ga preljevom te nanessite čokladnu kremu koju ste maloprije napravili. Poravnajte i stavite u hladnjak da se stegne. Neka bude u hladnjaku makar 2 sata, prije nego što satvite glazuru.

Glazura:

Isjeckaje ili izlomite čokoladu, a listiće želatina potopite u vodu. Na šporet stavite vrhnje da prokuha, sklonite pa dodjate čokoladu. Mješajte dok ne otopite čokoladu, a onda dodajte listiće želatina, ocjeđene. Mješajte dok se malo ne ohladi.

Sada, kada se torta već fino ohladila, izvadite je i vrijeme je za glazuru. Preljvajte glazuru preko torte u krug, od sredine prema rubovima, dok ne prekrije cijelu tortu. Kako bi prekrili strane, moćete blago naginjati tortu u stranu.

Vratite u frižider, i ako je moguće, neka prenoći.

 

Prijatno!