Lagana i fina juha sa tikvicama idealna je za zimske dane. Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
oko 1 kg tikvica,
1 krompir
1 kaš. masl. ulja ili suncokretovog
1 gl. crnog luka,
2 čena b. luka,
pola male kaš. karija
1 kocka za supu najbolje za povrtnu ako nemate stvite malo vegete, papra i malo crvene paprike.
so i biber po želji
malo svježeg peršuna i krutona za dekoraciju.

U šerpi dubljoj sa malo ulju kratko dinastje b. luk i crni, pa dodajte kari i isječene i oguljene tikvice i krompir na kocke.
Poklopite ipustite da se dinsta oko 20 – 25 min. na umjerenoj temp., povremeno promješajte, a tikvice će postati mekane i otpustice ce tečnost. Nakon toga povrće iz šerpe uspite u blender ili štapnim mikserom izmiksajte u drugoj posudi. A u šerpu gdje se kuhalo dodajte vode oko 1 l i stavite kocku za supu ili začine da provru, pa ponvo vratite ispasirano povrće. Poslolite i pobiberite po želji, kuhajte dok ne dobijete kremastu juhu, onda poslužite sa krutonima i malo pospite prešunom.
.