Potrebno vam je:

30 kg paprike
10 kg patlidžana
1-2 feferona
1 manja glavica češnjaka
sol
2 litre maslinova ulja

 

Priprema:

Papriku i patlidžane dobro operite i stavite na roštilj uz povremeno okretanje. Kad se kožica počne odvajati, paprika je pečena. Stavite paprike u čiste plastične vrećice te istisnite zrak. Dobro ih zavežite. Kad se ohlade, ogulite ih i prebacite u cjedilo neka se cijede preko noći. I patlidžan se guli i cijedi, a tako se upola smanjuje kuhanje ajvara. Količina češnjaka i feferona ovisi o ukusu. Važno je koristiti domaći češnjak.

Sameljite ocijeđenu papriku, patlidžan uz dodatak češnjaka i feferona. Smjesu prebacite u suhi lonac debela dna i kuhajte na umjerenoj vatri dok tekućina potpuno ne ispari, a zatim dodajte sol koja će dodatno izvući tekućinu.
Na samom kraju malo-pomalo dodaje se ulje.
Smjesu prebacite u vruće i oprane staklenke koje sterilizirate. Rubove staklenke dobro očistite gazom natopljenom u alkoholni ocat. Zatvorite steriliziranim originalnim poklopcima pa prebacite na pasterizaciju u pećnicu na 100 Celzijevih stupnjeva na sat do sat i pol. Isključite pećnicu i ostavite da se staklenke u njoj ohlade.