Mislimo da jednostavniji recept nećete nigdje naći, a šampita je preukusna.

Potrebno vam je:

Za saum

6 bjelanjaka
24 kasike šećera
1dl vode
prstohvat soli

Za koru
6 zumanjaka
6 kasika šećera
6 kašika brašna
6 kašika mlijeka
6 kašika ulja
1 mala kašika praška za pecivo

Priprema

Prvo se pravi kora tako što umutite žumanjke sa šećerom u pjenastu masu,dodati, mlijeko, ulje, brašno i pzp. U tepsiju staviti pek papir i peci oko 15 min na 200 stepeni. Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, i stavit na tacnu.
Za saum, staviti šećer u šerpu, dodati vodu i staviti da se kuha. Dok provrije smanjiti na najmanju temperaturu dok se voda kuha umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, dodati so i nastaviti mutiti. Do tad je šećer sa vodom provrio. Lagano dodavati vreo šećer u čvrst snijeg na početku po 2-3 kašike, kasnije povecavati i tako dok se ne potrosi sva tekucina. Nastaviti mutiti na najvecoj brzini caa 10 min Provjeriti kašikom kad se uzme i okrene, da ne klizi sa kašike, vec stoji cvrsto. Na ohladjen biskvit staviti sampitu i poravnati, posuti sacokoladom u prahu. Staviti u frizider da se ohladi.