Jednostavan recept za domaće mekane buhtle.

Potrebno vam je:

Tijesto:

– 500 g glatkog brašna
– 100 g šećera
– 1 vanilin šećer
– 100 otopljenog maslaca
– 1/2 svježeg kvasca
– 250 ml mlakog mlijeka
– 1 jaje
– naribana korica 1/2 limuna
– prstohvat soli

Nadjev:

– marmelada od šljiva

Ostalo:

– šećer u prahu za posipanje

 

 

Priprema

U posudi stavite kvasac, 1 kašikicu brašna, 1 kašikicu sećera i 100 ml mlijeka i ostavite da odstoji 10 minuta. Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite da se ohladi a jaje razmutite s ostatkom mlijeka. U malo većoj zdjeli stavite brašno, šećer , vanilin šećer sol, limunovu koricu, pjenasti kvasac, otopljeni maslac i razmućeno jaje s mlijekom. Rukama umijesite glatko tijesto. Prekrijte krpom i ostavite 1 sat na toplom.

Nakon što je tijesto odstajalo malo premijesite i podijelite na 15 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglu koju lagano spljoštite pa na sredinu tijesta stavljajte malo marmelade. Krajeve tijesta spojite u sredini iznad nadjeva. Dobro ih pritisnite prstima da se tijesto zalijepi, tako da nadjev tokom pečenja nebi iscurio van. Napunjene buhtle posložite u namaščen i pobrašnjen kalup za pečenje tako da je strana gdje je tijesto spojeno okrenuta prema dolje. Buhtle ostavite još pola sata na toplome da se dižu. Pecite ih pola sata na temperaturi od 180 ºC. Pečene, još vruće buhtle pospite šećerom u prahu i poslužite se.