Mekana i ukusan kora sa finom karamel kremom kolač koji će vas sigurno oduševiti. Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
Za kore:
150 grama oštrog brašna
150 grama glatkog brašna
½ pzp
100 grama maslaca
1 jaje
80 grama šećera
1 kašika kiselog vrhnja

Za kremu:
50 grama glatkog brašna
200 grama šećera
1 vanilin šećer
500 ml mlijeka
100 grama maslaca

Za čokoladnu glazuru:
3 kaš. vode
3 kaš. šećera
3 rebra čokolade (od 100 g)
50 grama maslaca
1 kaš. ulja

KORA:
Oba brašan pomješajte dodajte malac nasjećen na lsitiće pa razmrvite tijesto. Zatim dodajte šećer, jaje, vrhnje i izradite prho tijesto. Pa ga zamotajte i ostavite u frižider oko pola sata. Zatim ga podjelite u 4 dijela i razvaljate što tanje. Kore pecite na obloženom plehu na tem od 180 stepeni do 5 min.
KREMA:
Umjesite brašno sa 120 grama šećera i vanilin šećer pa postepeno dodajite mlijeko i dobro u mjesite. Od 80 grama šećera napravite karamel na laganoj vatri uz stalno mješanje. Zatim mu dodajte malo mlijeka, brašna, šećer i mješajte dok se ne otopi i ne zgusne. Zatim ostavite da se hladi uz povreneno mješanje. Pa ohlađenu kremu izradite mikserom.
Svaku koru prelite sa jednakom kol. kreme tj. podjelite je na tri dijela i zavrišite kolač sa korom.
Zatim kolač ohladite pa onda prelite sa čokoladnom kremom tako što sve sastojke za čokoladni krem zajedno otopite i prelijete hladan kolač.