Odlilan i jako jednostavan čokoladni kolač – mozaik!

Isprobajte ga i vi, odličnog ukusa i teksture jednostavno meni najbolji čokoladni kolač!

 

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

150 grama petit keksa

200 grama bijele čokolade

200 grama tamne čokolade

600 ml slatkog vrhnja

300 ml mlijeka

10 grama želatine

1 kaš. ruma a može i bez

1 kaš. nes kafe

 

Želatin natopite sa 5 kaš. hladne vode da nabubri. Na pari otopite čokoladu, odvojeno tamnu ćokoladu sa 100 ml slatkog vrhnja i bijelu također sa 100 ml slatkog vrhnja. U obje smjese dodati po 200 ml vrhnja za šlaga nako što se čokolada otopi i po pola želatina koji je nabubrio. Pazite da vrhnje ne proključa dok parite čokoladu.

Zatim nakon što u obje čokolade dodate vrhnje i želatin lagano mješajte dok ne dobijete ujednaćenu smjesu. U bijeli čokoladu dodjte malo ruma a u tamnu nes kafu.

Zatim keks natopite sa mlijekom, jedan po jedan i redajte na tacnu ili tepsiju, pa onda preko naizmjenično spiajte bijeli i tamni fil. Onda kolač ostavite da se dobro ohladi. Pa ga onda poslužite!