Odlilan i jako jednostavan čokoladni kolač – mozaik!
Isprobajte ga i vi, odličnog ukusa i teksture jednostavno meni najbolji čokoladni kolač!
Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
150 grama petit keksa
200 grama bijele čokolade
200 grama tamne čokolade
600 ml slatkog vrhnja
300 ml mlijeka
10 grama želatine
1 kaš. ruma a može i bez
1 kaš. nes kafe
Želatin natopite sa 5 kaš. hladne vode da nabubri. Na pari otopite čokoladu, odvojeno tamnu ćokoladu sa 100 ml slatkog vrhnja i bijelu također sa 100 ml slatkog vrhnja. U obje smjese dodati po 200 ml vrhnja za šlaga nako što se čokolada otopi i po pola želatina koji je nabubrio. Pazite da vrhnje ne proključa dok parite čokoladu.
Zatim nakon što u obje čokolade dodate vrhnje i želatin lagano mješajte dok ne dobijete ujednaćenu smjesu. U bijeli čokoladu dodjte malo ruma a u tamnu nes kafu.
Zatim keks natopite sa mlijekom, jedan po jedan i redajte na tacnu ili tepsiju, pa onda preko naizmjenično spiajte bijeli i tamni fil. Onda kolač ostavite da se dobro ohladi. Pa ga onda poslužite!