Jednakog su ukusa kao i obične sarme a priprema je mnogo lakša.

Potrebno je:

500 g mljevenog mesa
1 glavica kiselog kupusa Isječenog na rebarca
150 g pirinča
2 štapa celera
1 glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
50 ml ulja
4 pune kašike sosa od paradajza
nekoliko struka sviježe isjeckanog peršuna
soli i bibera po ukusu,
malo karija
malo sitno isjeckane slaninice

Priprema

Sve sastojke navedene pomiješati dobro. Od ove smjese praviti loptice i ostaviti po strani. Isječen kupus oprati u hladnoj vodi i ocijediti. Redati u šerpu red kupusa, pa red kuglica pritiskajući rukama kuglice i sve tako dok ima sastojaka. Završni red treba da bude kupus. Ako spremate zapršku , pripremljene sarmice nalijte samo vodom da voda prekrije sarmice, a ako ne želite zapršku, u vodu stavite 3 kašike sos paradajza i dobro izmiješajte i prelijte sarmice. Staviti na laganu vatru 185°C u rernu da se krčkaju oko 3 sata.