Vjerujemo da ovakvu baklavu još niste probali.

Potrebno vam je:

500 gr kora za baklavu

Fil

300 g mljevenih oraha
100 ml ulja
100 ml vode
2 kesice vanilin šećera
4 kašike šećera
4 kašike pšeničnog griza

 

Za premaz:

150 g margarina
50 ml ulja

Za sirup:

500 ml vode
350 g šećera
1 limun

Priprema:

Sastojke za fil sjedinite. Rastopite margarin, pa dodajte ulje. Raširite jednu koru, premažite sa dvije kašike premaza, stavite drugu koru, premažite jednom kašikom premaza. Na kraj kore stavite fil, dobro ga pritisnite da se ne rasipa, pa umotajte čvrst rolat. Rolate redajte u veliku podmazanu tepsiju i isjecite na manje komade. Stavite premaz preko i pecite na 200°C oko 30 minuta. Pečene baklave ostavite da se ohlade, pa prelijte vrelim sirupom.